Najwyższe standardy i kontrola jakości
Produkty gotowe podlegają bieżącej kontroli w wewnętrznym laboratorium zakładowym oraz w zewnętrznych laboratoriach akredytowanych. Wdrożone systemy jakości obejmują zasady GMP i GHP.
HACCP System HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) wdrożony został w 2003 roku - jest zgodny z zasadami określonymi w Codex Alimentarius, którego głównym celem jest ochrona zdrowia konsumentów, oraz zapewnienie odpowiednich standardów w przemyśle spożywczym. System podlega ciągłemu doskonaleniu. IFS FOOD IFS Food (ang. International Featured Standards Food) jest międzynarodowym standardem do audytowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych. IFS Food jest standardem jakości wymaganym przez większość największych sieci handlowych w Europie. Świadczy on o prowadzeniu produkcji spożywczej z zachowaniem najwyższych obowiązujących standardów. Nasz zakład uzyskał certyfikat już w roku 2011 i od tamtej pory co roku odnawiany jest na poziomie wyższym. |
Surowce od sprawdzonych dostawców
Od wielu lat współpracujemy ze sprawdzonymi i zatwierdzonymi dostawcami surowców wykorzystywanych do produkcji. Surowce wytwarzane są w zakładach spełniających zasady bezpieczeństwa żywności a ich jakość podlega bieżącej kontroli.
Mąka to podstawowy składnik naszych produktów a zatem przywiązujemy wagę do stosowania jedynie wysokiej jakości surowca. Miękką mąkę pozyskujemy od krajowych producentów spełniających najwyższe standardy, natomiast semolinę z pszenicy durum importujemy z Włoch aby zapewnić prawdziwie włoską jakość makaronów twardych. Jaja to drugi istotny składnik wpływający na wyjątkowy smak i jakość produkowanego przez nas makaronu. Aby zapewnić najwyższe bezpieczeństwo naszych produktów, cała nasza produkcja makaronów jajecznych odbywa się w oparciu o pasteryzowaną masę jajową od polskich producentów, która wykorzystywana jest w krótkim czasie od dostawy. Ponadto, nigdy nie korzystamy z proszku jajecznego. Woda to trzeci kluczowy składnik – konieczna jest do wyrobienia ciasta z którego formowany jest makaron. Ze względu na położenie, składnik ten naturalnie jest wyjątkowo czysty. |